kolekcjonersurowcow

Niezależny i multimedialny blog o inwestycjach egzotycznych.

Poznajemy cenę diamentów

leave a comment »

Przy ocenie i certyfikacji diamentów oceniane są cztery podstawowe parametry: szlif (cut), waga (carat), czystość (clarity) i kolor (colour), które mają wpływ na cenę diamentu i oznaczane są jako „4C“. W certyfikatach mogą być także inne dane o wymiarach, fluorescencji, mapa wewnętrznych i zewnętrznych charakterystyk itp.

Cut – szlif

Nowoczesny szlif brylantowy jest oparty na optycznych wyliczeniach, celem osiągnięcia maksymalnego piękna kamienia, które jest efektem brylancji i dyspersji. Brylantowy szlif ma okrągły obrys i składa się z korony (32 fasety tafla) i pawilonu (24 fasety możliwa kaleta).

Ocena jakości szlifu polega na porównaniu ocenianego kamienia z idealnymi proporcjami i symetrią matematycznie wyliczonego modelu. Wszelkie odchyłki od tego modelu są oznaczone jako jakość szlifu i zaszeregowane do poszczególnych klas jakości.

Colour – kolor

Diament jako jedyny szlachetny kamień w przyrodzie występuje we wszystkich możliwych odmianach koloru, jednakże po oszlifowaniu najczęściej pozostają odcienie od białego do żółtego. Dla tych podstawowych kolorów została przyjęta międzynarodowa skala oznaczenia literami alfabetu od D do Z. Czym kolor kamienia bielszy, tym jego oznaczenie bliżej jest do początku alfabetu.

Charakterystykę koloru musi przeprowadzać doświadczony specjalista, przy pomocy wzorów kamieni (Master stones) porównując odcień z ocenianym kamieniem. Muszą być zachowane standardowe warunki obserwacji, np. normalizowane światło o 5000/5500 K (D55) i standardowy tryb postępowania w celu zaszeregowania obserwowanego kamienia do określonej klasy koloru.

Clarity – czystość

Czystość jest uwarunkowana ilością obcych domieszek w badanym diamencie. Zanieczyszczenia mogą być wewnętrzne, wtedy nazywane są inkluzjami (ciemny „węgiel“, biały „lód“, pęknięcia, itd.), które powstały w poszczególnych fazach powstawania kryształu. Następnie są to zewnętrzne cechy (zarysowania, płaszczyzny bliźniacze, wrostki mineralne, itd.), które powstały na skutek obróbki lub te, które nie można było usunąć poprzez obróbkę.

Zależnie od wielkości i ułożenia tych cech, nastąpi zaszeregowanie do odpowiedniej klasy czystości badanego diamentu. Standardowo do obserwacji używa się lupy z dziesięciokrotnym powiększeniem.

Carat – waga

Masa diamentów jest zawsze podawana w karatach – międzynarodowy skrót to „ct“. Wagę diamentów w certyfikatach podaje się zawsze z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku. Pomiar wykonywany jest z dokładnością do tysięcznej części karata z tym, że zaokrąglenie setnej części w górę jest możliwe tylko w przypadku, gdy na trzecim miejscu po przecinku jest 9.

1 ct = 200 mg = 0,2 g

Ze względu na szczegółowo ustalone parametry brylantowego szlifu można dość precyzyjnie określić wagę kamienia, także pomiarem podstawowych wymiarów brylantu, tj. średnicy (min. wg dwóch do siebie prostopadłych osi) oraz wysokości. Wynik obliczymy wg następującego wzoru:

Szacowana waga [ct] = (średnica rondysty)2 x wysokość x 0,0061

Jednostka „karat“ pochodzi ze średniowiecznych targowisk, gdzie jako jednostkę wagi przy handlu kamieniami szlachetnymi, lub do ich wyważania, używano nasion chleba świętojańskiego. Nasiona miały tę własność, że wszystkie ważyły tyle samo. Angielska nazwa chleba świętojańskiego to „carob“, od tego słowa powstała nazwa carat = karat.

Uwaga: Dla dobrego zrozumienia systemu oceniania diamentów polecamy na całym świecie uznawany podręcznik Vereny Pagel-Theisen Diamond Grading ABC, który był wydany w czeskim tłumaczeniu Ing. Ladislava Klabocha: DIAMENTY – Poradnik oceny diamentów.

Źródło: http://www.inwestycje.pl, kk, 02.02.2011

Link do artykułu: Diament – symbol władzy, śmiałości i potęgi 

https://kolekcjonersurowcow.wordpress.com/2011/08/17/diament-symbol-wladzy-smialosci-i-potegi/

Reklamy

Written by kolekcjonersurowcow

7 września 2011 @ 13:51

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: